У Львові вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

IMG_1709

14 грудня з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у Львові біля міського монументу «Героям та жертвам Чорнобиля» зібрались ті, хто вважають цю дату пам’ятним днем в своєму житті. Це воїни-чорнобильці військових частини 4114 (на той час військова частина 3238) та 3002 внутрішніх військ МВС, а тепер Національної гвардії України, які 29 квітня в складі 721 чоловіка приступили до виконання службово-бойових завдань в умовах радіоактивного забруднення у місті Прип’ять, а згодом в 10-ти та 30-ти кілометрових зонах навколо зруйнованого 4-го енергоблоку ЧАЄС.
Серед них були члени Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, які також приймали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС.
Учасники заходу поклали квіти до пам'ятника, та помолилися за усіх, хто загинув внаслідок аварії на ЧАЕС.
Після чого відбувся мітинг-реквієм, де воїнів чорнобильців вшанували очільники місцевої влади.       
Зокрема перед присутніми виступив заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Андрій Корнат: «Сьогодні ми маємо думати про нашу країну і майбутнє наших дітей. Тому пам'ятаючи про минуле слід показати як діяти, щоб не допустити помилок як от Чорнобильська катастрофа. Органи виконавчої влади в області працюють спільно з чорнобильськими громадськими організаціями, адже лише гуртом ми з вірою і впевненістю дивимося в майбутнє».
Мер Львова Андрій Садовий в своїй промові зазначив: «Я маю велику честь від імені громади міста Львова вшановувати і дякувати всім вам за цей ваш жертовний, мужній вчинок, який ви робили, рятуючи всю Україну, Європу, світ від некерованого атому. Я, в міру своїх можливостей, буду робити все можливе, щоб бути корисним ветеранам ліквідаторам».
Воїнів чорнобильців також привітав т.в.о. Начальника Західного територіального управління Національної гвардії України полковник Олег Сахон: «Більше 18 тисяч військових правоохоронців брали участь в ліквідації наслідків техногенної катастрофи, виявляючи при цьому зразки мужності та героїзму! Схиляємо голови перед тими, хто ціною власного життя зберіг його мільйонам людей. Пам’ять про ліквідаторів наслідків аварії, живих і полеглих житиме в серцях українців. Від імені тих, хто сьогодні наслідує Ваш приклад вірності присязі, людської гідності та готовності до самопожертви заради захисту життя людей, дозвольте висловити Вам велику подяку за вашу стійкість та мужність, виявленні в екстремальних умовах».
Для воїнів-чорнобильців заходи продовжились на території військового містечка, де в полковому храмі Святого Рівноапостольного князя Володимира отець-настоятель Михайло провів панахиду. До речі, за активну роботу по впровадженню духовних цінностей серед військовослужбовців митрофорний протоієрей Михайло Торконяк був нагороджений відзнакою Братства – «Святий Рівноапостольний князь Володимир:  Віра.Честь.Обовязок.»
Командиром полку полковником Степаном Логушем були нагороджені грамотами ряд учасників ліквідації аварії на ЧАЄС.
Від Афгано-чорнобильського братства Асоціації ветеранів внутрішніх військ та Національної гвардії України грамоти однополчанам вручив голова секції ветеранів-чорнобильців військової частини 4114 Юрій Іванов.
Юрій Анатолійович надзвичайно активна людина з державницькою громадянською позицію, він також очолює Львівську міську  громаду Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства.

IMG_1877
Підполковник у відставці Юрій Ваврисюк , заступник Західного регіонального представництва Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства.
Фото майора Володимира Хаверко