ЗВІТ ПРО ДІЯЛЬНОСТЬ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МІЖКОНФЕСІЙНОГО РЕЛІГІЙНОГО ХРИСТИЯНСЬКО-ВІЙСЬКОВОГО БРАТСТВА У 2015 РОЦІ

122

БРАТСТВО, як унікальна міжконфесійна релігійна організація, яка створена відповідно до Закону  України «Про свободу совісті та релігійні організації» за ініціативою п’яти найбільших українських Церков та об’єднала військовослужбовців і працівників правоохоронних структур, у першу чергу тих, що знаходяться в запасі або у відставці, а також цивільних та духовних  осіб, які виявили бажання працювати в його осередках, основні свої зусилля  у 2015 році зосередило на реалізації завдань, які викладені у його статуті, а також рішень 5-ої Національної конференції Братства.
Фактори, які впливали на напрямки та форми роботи Братства.
    Наслідки анексії Криму та бойові дії, які  відбуваються на Сході України.
     Рішення керівництва держави про створення у військових та правоохоронних структурах Служби військових священників.
    Виникненням нагальної потреби духовної та психологічної допомоги бійцям, які повернулися з зони АТО.
    Видання Президентом України Указу «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 - 2020 роки» у жовтні 2015 року.
    Погіршення матеріально-побутового стану та необхідність соціального захисту в сучасних умовах ветеранів військових та правоохоронних структур, у тому числі, членів Братства.  
 Протягом року сутністю діяльності Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства  стало поєднання  морального потенціалу традиційних українських Церков та інтелектуальних і організаторських ресурсів діючих та звільнених в запас військовослужбовців на вирішення статутних завдань з урахуванням вищезазначених факторів.
Ідеологічними підстави нашої діяльності були та залишаються християнські цінності і  національні та військово-патріотичні традиції українського народу.
Протягом цього року Братство керувалося принципом неухильного дотримання Законів України та домінування інтересів держави.
    Братство прийняло активну участь у розробці та супроводженні нормативно-правових документів щодо впровадження служби військових священників у Збройних Силах України, Національній гвардії України та Державній прикордонній службі України, при цьому було враховано 15- річний досвід та напрацювання Братства спільно з Церквами та військовими і правоохоронними структурами.
    Налагоджена взаємодія з керівним складом МО та Генерального штабу ЗСУ , МВС, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України щодо співпраці по впровадженню  служби військових священників, проведенню навчання з питань духовної та психологічної підтримки і реабілітації учасників АТО,  духовно-патріотичного виховання молоді, соціального захисту та підтримки ветеранів.
    Члени Президії Братства прийняли активну участь у навчанні священників, які залучалися до роботи з бійцями в зоні проведення антитерористичної операції, а також з тими, хто відібраний для призначення на посади військових священників.  
    Розгорнута та протягом року реалізовувалася нова програма Братства щодо навчання військових психологів, лікарів психіаторів, волонтерів-психологів методиці роботи по подоланню посттравматичних стресів серед військовослужбовців та правоохоронців, які виконують завдання в зоні бойових дій. До реалізації цієї приграми були залучені провідні фахівці зі США та з України. Проведені семінари на базі Центральних госпіталів МО, МВС, Державної прикордонної служби, на базі Головного управління Національної гвардії України, які охопили понад  300 осіб, які безпосередньо залучаються до роботи з бійцями в зоні проведення АТО.
    Розпочата нова програма, яка передбачає навчання парафіяльних священників методиці роботи з бійцями, які повернулися із зони АТО та переселенцями. Так, Всеукраїнське міжконфесійне релігійне християнсько-військове братство та Психологічна кризова служба ГО „Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій” 17-18 грудня 2015 року у місті Біла Церква провели дводенний семінар-тренінг зі священиками Білоцерківської і Богуславської єпархії УПЦ, які здійснюють пастирське окормлення військовослужбовців і членів їх сімей на тему: «Стресові реакції (гострий стрес, посттравматичні стани) у солдат, офіцерів, капеланів та психологічна допомога/самодопомога».
    Активно проводилась робота в регіонах з молоддю. Всього за рік проведено більше 80 духовно-патріотичних заходів, спрямованих на виховання патріотизму та готовності захищати свою Батьківщину.  
    Члени Президії Братства працюють у складі Громадських Рад при МО України, при Адміністрації Державної прикордонної служби України та при Львівській обласній державній адміністрації.
    Організована співпраця з представниками Церков, які є засновниками, в усіх регіонах України.  
    Встановлені зв’язки та налагоджена співпраця з ветеранськими організаціями Ветеранів України, Збройних Сил, Державної прикордонної служби,  Міністерства внутрішніх справ та Національної гвардії України, районних ветеранських організацій, а також зі значною кількістю громадських організацій України, США, Великобританії та Німеччіни.
Більше 25 членів Братства працюють у складі керівних органів ветеранських організацій та активно впливають на стан соціального захисту  та духовної підтримки ветеранів.
    Проведена певна робота по висвітленню статутних завдань та повсякденної діяльності Братства у засобах масової інформації, Інтернеті, тощо.

НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ БРАТСТВА НА 2016 РІК:
    організація та проведення навчання:
-    зі штатними священниками, які працюють у військових та правоохоронних структурах;
-    з позаштатними священниками, які  виявляють бажання працювати з військовими та правоохоронцями (капеланський резерв);
-    з військовими психологами та лікарями-психологами, які працюють з військовослужбовцями та правоохоронцями в зоні АТО та після повернення;
-    з парафіяльними священниками, які працюють з військовослужбовцями та правоохоронцями, що демобілізовані після перебування в зоні АТО;
     духовно-просвітницькі заходи з молоддю та ветеранами військових і правоохоронних формувань;
    духовно-патріотичне виховання дітей та молоді;
    проведення заходів щодо узагальненні практичного досвіду впровадження служби військових священників, в тому числі, при виконанні ними обов’язків в зоні АТО.

img_6901