Розвиток медичного капеланства в Україні: передумови, потреби та перспективи

Президент Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства Лисенко Сергій Петрович прийняв участь у роботі Всеукраїнської міжконфесійної конференціії  «Розвиток медичного капеланства в Україні: передумови, потреби та перспективи», яка відбулася 28-29 січня 2016 року у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. У своєму виступі він акцентував увагу на актуальності створення служби медичних капеланів при госпіталях МО України, МВС України,  Національної гвардії України та Державної прикордонної служби.

cerkva_i_meducuna_ugcc_0

ІНФОРМАЦІЙНО:
Конференцію організувала  Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Соборність». Мета заходу, який об’єднав медичних капеланів, науковців, медиків та представників влади, у наступному:
–  Огляд поточної ситуації та вивчення досвіду, зокрема й міжнародного, функціонування інституту медичного капеланства;
– Вивчення практичного досвіду та методології душпастирства в лікарняних закладах;
– Обговорення та прийняття проекту Положення про медичне капеланство в закладах та установах охорони здоров’я України.
Відкрив конференцію головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій, старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Миколайович Падун: «Питання душпастирської опіки в лікарнях та інших медичних закладах на сьогоднішній день є дуже важливим і актуальним. Церкви та релігійні організації мають відповідь на духовні потреби страждаючих і повинні служити людям, несучи зцілюючу, підтримуючу та примиряючу силу релігійної віри».
Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Вадимівна Богомолець звернула увагу присутніх на те, що медичні капелани у багатьох країнах світу, є повноправними суб’єктами відносин з державою, працюючи на професійній основі: «В Україні є нагальна потреба виробити єдину цілісну стратегію розвитку і роботи капеланства, частиною якої має стати медичне капеланство. Для цього потрібно також розробити стандарти та  забезпечити професійне навчання капеланів, аби окрім духовної вони мали ще медичну та психологічну спеціальну освіту і могли своєчасно здійснювати своє служіння для хворих та членів їхніх родин і персоналу лікарняних  закладів»,  – сказала Ольга Богомолець.
З словами вітання до учасників конференції виступив Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш: «Впевнений, що духовна опіка над хворими та пораненими буде сприяти практичному розкриттю і втіленню в життя принципів християнського милосердя, гуманізації відносин у суспільстві, поглибленню соціального служіння».
Учасники конференції прийняли резолюцію, в якій звернулись до ВРЦіРО та органів державної влади з закликом створити міжконфесійну і міжвідомчу робочі групи задля ефективнішого опрацювання практичних кроків впровадження інституту капеланства в систему охорони здоров’я в Україні.