Досвід поліцейського капеланства США: передумови та перспективи впровадження його в україні

DSC_0552.jpg-1    DSC_0469.jpg-1

Новим етапом щодо вивчення досвіду поліцейського капеланства у США та можливостей та доцільності його впровадження в Україні стало залучення до обговорення не тільки науковців, а і представників територіальних органів Національної поліції, у тому числі, низових ланок, які безпосередньо працюють з населенням.

21 травня 2018 року пройшли заходи за участі виконавчого директора капеланської служби поліцейського департаменту міста Тулса (Оклахома, США) Денні Лінчарда та представників Братства з працівниками відділів та відділень Головного управління Національної поліції у місті Києві та Головного управління Національної поліції у Київський області, 23 травня – з працівниками відділів та відділень Головного управління Національної поліції у Одеській області.

22 травня 2018 року в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл на тему: «Досвід поліцейського капеланства у США: передумови та доцільність впровадження капеланства в Національній поліції України» за участі науковців університету та посадових осіб Головного управління Національної поліції у Одеській області. Модератором круглого столу виступило Братство спільно з Денні Лінчардом.

Цього ж дня для курсантів навчального закладу була прочитана оглядова лекція для курсантів щодо організації поліцейського капеланства у США.

Що на погляд правоохоронців актуальне для України, виходячи з досвіду поліцейського капеланства у США?

1. Чітка нормативно-правова регламентація взаємовідносин між представниками Церкви та поліцейськими структурами.

2. Система побудови містка довіри між місцевими громадами та територіальними органами Національної поліції через поліцейських капеланів, які служать у місцевих громадах різних релігійних конфесій, пройшли відповідну підготовку до роботи з поліцією та рекомендовані керівництвом церков для роботи у поліцейських відділках на громадських засадах.

3. Духовно-моральна підтримка працівників поліції, з однієї сторони, робота з постраждалими від злочинів чи подій, у тому числі з правопорушниками, з іншої.

4. Звільнення працівників поліції від непритаманним їм функцій (сповіщення про загибель чи події рідних постраждалих, робота з ними).

Впевнені, що більш поглиблений аналіз щодо можливостей врахування досвіду поліцейського капеланства у США буде зроблений учасниками вищезазначених заходів та у вигляді конкретних пропозицій та наукових статей буде наданий своїм керівникам.

Президія Братства висловлює щирі слова подяки керівництву Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції, Головних управлінь Національної поліції у місті Києві, у Київський області, у Одеський області, Одеського державного університету внутрішніх справ, а також усім посадовим особам міністерства, поліції та навчального закладу, які приймали участь у підготовці та проведенні вищезазначених заходів. Впевнені, що проведена спільно робота сприятиме зростанню іміджу та авторитету українських поліцейських у суспільстві, удосконаленню взаємовідносин з місцевими громадами, духовному збагаченню правоохоронців.