«Духовний та патріотичний потенціал міжконфесійного співробітництва у сучасній Україні».

1

20 - 21 грудня 2019 року на Львівщині відбулася конференція Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братство на тему: «Духовний та патріотичний потенціал міжконфесійного співробітництва у сучасній Україні».

Для участі у конференції прибули представники від регіональних представництв, обласних відділень та районних громад Братства з усієї України, які представляли свої організації.

В роботі конференції прийняли участь начальник управління у справах національностей, релігій та фінансово-планової роботи департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Леся Конрат, представники місцевих органів влади, на території яких проводилася конференція.

Активну участь в роботі конференції прийняли представники делегацій від Збройних Сил, Національної гвардії та Національної поліції України. Важливо зазначити, що до складу цих делегацій входили діючи військові капелани.

Не залишилися осторонь роботи конференції представники церкви, а саме, Православної Церкви України, Української Православної Церкви, Української Греко-католицької Церкви, окремих протестантських Церков. Делегацію Православної Церкви України, яка була найбільшою серед церков, очолював Архієпископ Дрогобицько-Самбірський Яків (Макарчук).

До участі у роботі конференції залучилися представники громадських організацій, а саме, Голова комітету захисту прав сімей загиблих в АТО та ООС Західного ОТО НГУ, вдова   Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, військовий психолог, капітан запасу Надія Богданівна Кульчицька; Голова правління – головний капелан Громадської організації «Українська армії спасіння» полковник запасу Дашівець Сергій Миколайович; Голова Громадської організації «Асоціація комбатантів» капітан ІІ –го рангу запасу Тимур Баротов.

Іноземних гостей на конференції представляв Ричард Барнс, представник Американської Християнсько-військової організації АССТS.

Традиційно конференція розпочалася виконанням гімну України та колективної молитви її учасників.
Хвилиною мовчання учасники конференції вшанували пам’ять загиблих на Сході України військовослужбовців та правоохоронців.

З доповіддю виступив Президент Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братство кандидат філософських наук, доцент, полковник у відставці Лисенко Сергій Петрович, який провів поглиблений аналіз релігійної обстановки в Україні, визначив фактори, які впливають на роботу структур Братства, а також, які сприятиме посиленню духовного та патріотичного потенціалу міжконфесійного співробітництва на сучасному етапі.

У співдоповіді на тему «Практична реалізація програм Братства, прийнятих 6-ю міжнародною конференцією, у роботі регіональних представництв, обласних відділень та громад Братства у 2016 -2019 рр.» Віце-президент Братства Глуховський Володимир Євгенович, полковник у відставці, ветеран органів внутрішніх справ.

Під час своєї роботи учасники конференції поділилися досвідом своєї роботи, обговорили проблемні питання щодо міжконфесійної співпраці, розглянули найбільш актуальні питання щодо духовно-патріотичного виховання.

На другій день конференції були розглянуті питання внутрішньо-організаційної діяльності Братства, а також підготовки до святкування 20-ої річниці від дня створення Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства.
За підсумками двох днів роботи була прийнята резолюція конференції.

Про плідну співпрацю Братства з військовими та правоохоронними структурами свідчить той факт, що під час конференції за поданням керівників за зразкове виконання своїх обов’язків та особистий внесок в духовно-патріотичне виховання почесними нагородами Братства, орденом «Віра. Держава. Честь.»(Святого Рівноапостольного князя Володимира) були нагороджені ряд представників Збройних Сил, Національної гвардії та Національної поліції України. Цією ж відзнакою були нагороджені ряд членів Братства, а також    голова Солонківської об’єднаної територіальної громади Віталій Ткачук, який на протязі значного періоду активно співпрацює з місцевою громадою Братства в інтересах духовно-патріотичного виховання молодого покоління.

Президія Братства висловлює щирі слова подяки усім, хто долучився до підготовки та проведення нашої конференції, знайшов можливість прийняти у ній участь.


3

6